Aubergine burgers

Lichtelijk teleurgesteld over de resultaten van mijn eigen moestuin, had ik de hoop op zelf gekweekte, onbespoten groente al opgegeven. Maar sinds een paar weken ontvangen we regelmatig een deel van de overvloedige opbrengst van vrienden, die duidelijk groenere vingers dan ik hebben. We komen nu dus om in de tomaten en aubergines. Met tomaten weet ik wel raad. Pasta di mama staat hier wekelijks op het menu en daar kan ik geen tomaten genoeg voor hebben. Voor aubergines geldt dat niet. Om eerlijk te zijn, weet ik eigenlijk niet zo goed wat ik met deze groente moet. Op de een of andere manier smaken ze niet lekker als ik het klaarmaak.

Van de zomer had ik wel een recept uit de Allerhande, waarbij je de aubergines alleen maar hoefde te halveren, insnijden, besprenkelen met olie en 40 minuten in de oven zetten. Samen met een sausje van crème fraîche, safraan, knoflook, citroen, olijfolie en zout is dat heerlijk. Ook een ratatouille lukt inmiddels wel, gewoon wat tomaten, paprika, courgette, wortel, aubergine natuurlijk, rozemarijn, tijm en knoflook aanbakken en heel lang in de oven laten staan. Maar vandaag wilde ik eens wat anders proberen. In New York had ik een poos geleden super lekkere aubergine burgers gegeten. Nu we er toch zoveel in de koelkast hadden liggen, besloot ik hier maar eens op te googlen. En toen kwam ik dit recept tegen. Erg simpel en erg lekker. En nog vegetarisch ook. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar. En zo heb ik inmiddels al drie recepten voor aubergines.

Ingrediënten:

1 grote of 3 kleine aubergines, al dan niet uit moestuin
olijfolie
zout
1 teen knoflook, geperst
1 ei
1 kop parmazaanse kaas, geraspt
1 kop paneermeer of broodkruimels
peterselie

Aan de slag:

Snijd de aubergines in blokjes. Fruit het teentje knoflook in een beetje olijfolie. Voeg de blokjes aubergine toe en bak een paar minuten. Voeg een eetlepel water toe, dek af met deksel en bak nog 2 minuten.

Doe de aubergine blokjes in een kom en pureer het samen met de overige ingrediënten tot een dikke pasta. Ik heb de kom even in de koelkast gezet om af te koelen, zodat de pasta wat dikker wordt. Je moet er burgers van kunnen maken, als de pasta te dun is, voeg dan wat paneermeel of broodkruim toe.

Vorm mini burgers van de pasta en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant. Lekker op wat stokbrood met ketchup, sambal manis, mozarella, rucola of wat je zelf maar lekker vindt.

Het resultaat:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.