Galette des rois

Vandaag is het driekoningen, iets waar je in Frankrijk niet voorbij aan kunt gaan. Bij de meeste bakkers zie je nu namelijk de “galettes des rois”: een overheerlijk bladerdeeg taartje, gevuld met appel of amandelspijs. Hier in het zuiden zie ik ook een andere variant, een soort van brioche met suiker en vruchtjes. Ze worden tijdens de hele maand januari verkocht, maar vandaag tijdens l’Épiphanie natuurlijk het meest.

Nu gaat het ons, en vooral de kinderen, niet om die galette zelf, maar om de “fève” die erin verstopt zit. Degene die het stuk met de fève heeft, is namelijk de koning. Of koningin natuurlijk. Zo’n fève is een ieniemienie klein beeldje. De klassieke fèves bestaan uit de beeldjes zoals je die ziet in kerststalletjes. Jezus, Maria, Jozef, de herders, schapen, et cetera. Daarnaast heb je fèves in allerlei soorten en kun je hele collecties sparen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een fève van. Onze bakker is erg druk met het uitzoeken van deze collecties. Ze vertelde me een aantal weken geleden trots wat het geworden was. Gelukkig kun je de beeldjes ook los kopen, anders zou je elke keer zo’n enorme galette des rois moeten verorberen. Net nu de goeie voornemens van het nieuwe jaar zijn begonnen…

De traditie van een boon verstoppen (dat betekent “fève” namelijk), kende ik al. Vroeger maakte mijn moeder met Driekoningen een appelschaal, een warme vanille pudding met appels en rozijnen. De eerste keer verstopte ze hier een droge boon in, even vergeten dat die zacht werd van de hete appelschaal. We hebben ons die Driekoningen ongans gegeten aan de pudding, en niemand had de boon. Dan kun je er toch maar beter een porseleinen fève in stoppen!

Hier in Frankrijk is de traditie iets anders. De galette des rois eet je uiteraard ook met meerdere mensen. Als er kinderen zijn, dan gaat de jongste van hen onder de tafel zitten en zegt welk stuk voor wie is. Degene die de fève heeft, is dus de roi of de reine en krijgt de kroon. Die wordt bij de galette des rois gegeven, een gouden kroon van karton. De roi of reine brengt de volgende keer de galette des rois mee. Als wij vroeger de boon hadden gevonden, mocht je de volgende dag kiezen wat we zouden eten. Aangezien ik deze traditie ook leuk vind, maak ik er een combinatie van. Onze jongste zat vandaag tijdens de lunch dus onder de tafel en zei haar oudste broer aan wie hij het stuk galette mocht geven. Dit jaar had de oudste geluk en was vandaag de koning. En mocht hij dus kiezen wat we aten: hamburgers. Overmorgen is hij jarig, dan mag hij weer kiezen wat we eten. Groot onrecht dus volgens de twee kleintjes.

Daarom had ik er bij de tweede ronde van de galette (hij was nog niet op) drie los gekochte fèves in gedaan, zodat iedereen een fève had. De bakker had namelijk ook super leuke Calimero fèves. Ik denk dat ik morgen nog even terug ga om er voor mezelf ook één te kopen… Lang geleden dat dit me overkomt. In onze eerste jaren in Frankrijk had de bakker namelijk circus fèves. Inclusief een porseleinen circus arena. Alleen was die niet te koop. Na  in mijn allerbeste Frans gevraagd te hebben of het wellicht heel misschien mogelijk was deze circus arena te kopen, kreeg ik hem op 1 februari. Hij prijkt nu nog steeds op onze afzuigkap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.