Gazpacho

Het is hier op dit moment zomers warm. Dan hebben we meestal niet zo’n zin in zwaar eten. Of warm eten. Dit recept voor een gazpacho kwam ik volgens mij in de Allerhande tegen. Ik was namelijk al lang op zoek naar een goed recept hiervoor. En wat mij betreft heb ik dat bij deze gevonden, perfecte combinatie van tomaten, paprika’s en komkommer. En heerlijk op een zomerse avond!

Ingrediënten:
1/2 stokbrood
100 ml goede olijfolie extra vierge
2 tenen knoflook, geperst
1/2 tl gemalen komijn (djinten)
2 rode paprika’s, in vieren
8 trostomaten
1 komkommer, geschild en in stukken
1 rode ui, gesnipperd
2 el rode wijnazijn of balsamico

Bereiden:
Snijd een paar plakjes brood in blokjes en houd apart voor de garnering. Trek de rest van het brood in stukjes (inclusief korst) en doe in een kom. Schenk de olie erover en voeg de knoflook en komijn toe. Laat staan terwijl je de rest voorbereidt.

Verwarm de gril van de oven op de hoogste stand en leg de paprika’s eronder, met de velkant naar boven. Laat het vel grotendeels zwart blakeren en doe ze dan in een pan met deksel of afgesloten plastic zak (heb ik niet gedaan, ging ook goed). Verwijder na ca. 15 min. het vel.

Breng ondertussen water aan de kook. Dompel de tomaten even in dit kokende water onder, snijd ze kruislings in en haal het vel eraf. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees van 1 tomaat in blokjes en houd apart voor de garnering.

Doe het brood met de olie, tomaten, komkommer (bewaar een beetje voor de garnering), rode ui (idem) en paprika in de blender. Voeg 200 ml water, azijn en peper en zout naar smaak toe. Pureer tot een gladde soep. Laat in 1 uur koud worden in de koelkast. Serveer met de garnering (stukjes brood, tomaat, komkommer en ui).

Het resultaat:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.