Jour du muguet

Vandaag is het 1 mei, een feestdag in Frankrijk. In meerdere landen in Europa (Nederland niet, zie hier waarom) wordt herdacht dat sinds 1 mei 1886 de Amerikaanse vakbonden meer dan 400.000 arbeiders opriepen om te demonstreren voor de achturige werkdag. Zodat de verdeling eerlijker zou zijn: 8 heures de travail, 8 heures de sommeil et 8 heures de loisirs.

Maar het is in Frankrijk op 1 mei ook een eeuwenoud gebruik om aan degene van wie je houdt een Lelietje van Dalen te geven, een Muguet. Al sinds de Kelten kondigt dit bloemetje de lente aan en zou het geluk brengen. Sinds de Renaissance, op 1 mei 1561 om precies te zijn, is koning Karel IX officieel begonnen om een Muguet aan zijn hofdames te geven. Op deze dag kreeg hij zelf namelijk een Muguet als geluksbrenger. Hij vond dit zo’n mooi gebaar dat hij dit elk jaar wilde doen. Zo werd een nieuwe traditie geboren.

Deze traditie houdt nog steeds in dat le Muguet wordt gegeven aan degene die je liefhebt. De ontvanger heeft zo het hele jaar geluk en een goede gezondheid. Er wordt ook gezegd dat het lot extra gunstig is voor degene die 13 bloemetjes aan het takje heeft. Vandaar dat de afgelopen dagen en vandaag overal stalletjes langs de kant van de weg te zien zijn die de Muguet verkopen. Van alleen een simpel takje tot en met hele boeketten waarin het Lelietje van Dalen in is verwerkt. Om te zeggen dat je iemand al het goede wenst.

Tot zover de romantische kant van het bloempje. Pas namelijk wel op met kleine kinderen, want alles aan dit lieflijke bloempje is zeer giftig, zelfs het water in de vaas!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.