Les Halles de Narbonne

Het is bijna kerst en dit jaar vieren we dat in Frankrijk. Alle Baronnen komen op bezoek, dus ik kan me uitleven! Het huis is al versierd en vorige week hebben we het grootste gedeelte van de boodschappen gedaan. Maar vandaag ben ik in alle vroegte naar les Halles in Narbonne gegaan om alle bijzondere ingrediënten in huis te halen die je niet in de supermarché vindt. Nu zijn de halles altijd leuk om naar toe te gaan, maar zo vlak voor kerst is het helemaal een feest! Ik had verwacht dat het al enorm druk zou zijn, dat was gelukkig niet het geval.

De groentenboer had nog de keus uit 3 truffels, speciaal bewaard in een koele ruimte op de markt (zijn schatkamer). Hij gaf me een hele gebruiksaanwijzing voor de verzorging van de truffel, wat ik goed moet opvolgen, anders kan het zo zijn dat de truffel bederft voordat ik er mee kan koken. Ik ben benieuwd, dat zie je namelijk niet aan de buitenkant… Vervolgens op naar de kaasboer. Die had het plateau keurig klaarstaan, mooi verpakt en zelfs met etiketten op de kaasjes zodat ik weet wat het is. Ik had gevraagd om regionale kaasjes, ik zag er al een met een groot katharenkruis op de korst. Verder een blauwe en wat geitjes, en zelfs een brie met truffel. Mmm…

Op weg naar de uitgang is het moeilijk om je niet te laten verleiden door allerlei lekkers. Ook deze keer is dit niet helemaal gelukt, de buche de Noël is mee naar huis gegaan. Dit eten de Fransen traditioneel met Kerstmis. Het is een taartje opgemaakt als boomstam, en vervolgens helemaal kerstig versierd. Was voor de koffie bedoeld, maar omdat de vlucht van de familie verlaat was, hebben we hem als toetje gegeten. Ging ook prima.

De Halles van Narbonne zijn in ieder geval altijd een leuk uitstapje. De overdekte markt in het centrum van Narbonne is elke dag van het jaar van 07u00 tot 13u00 geopend. Dus ook op zon- en feestdagen. Op zondag is er ook een markt buiten les Halles, dan staan er kramen met kleding, tassen en andere spullen. Parkeren kan gratis iets verder van les Halles vandaan, en betaald op de parkeerplaats Victor Hugo of in de parkeergarage Halles – Mirabeau.

Na het bezoek van de markt is het een idee om te lunchen in les Halles zelf. Je kan op verschillende plekken aanschuiven aan de bar, waar er ter plekke een lunch met producten van de markt voor je wordt gemaakt. Een andere tip is restaurant Le Petit Pastis (17 cours de Mirabeau), met typisch Franse gerechten in een decor van een oude Franse bistro (inclusief platte petten en schorten voor de obers). Simpel maar goed eten voor een prima prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.