L’Oppidum d’Ensérune

Een poosje geleden wees een kennis ons op een leuk uitstapje op maar 20 minuten van Gîte Baron: L’Oppidum d’Ensérune. Dit is een oud, Gallisch dorp, op een heuvel gelegen in het dorpje Nissan-lez-Ensérune. Het Gallische dorp werd bewoond vanaf de 6e eeuw v. Chr to de eerste eeuw n. Chr. Onderaan de heuvel liep de ‘Via Domitia’, de Romeinse weg die Rome met Spanje verbond.

Een mooie plek in ieder geval om een poosje rond te dwalen. Bovenop de heuvel is er namelijk een geweldig uitzicht van de omgeving. Vooral het drooggelegde meer van Montady dat op de vlakte ligt, is vanaf de heuvel goed zichtbaar. Tot de 13e eeuw was dit een moerasgebied. Hierna is het meer opgedeeld in straalvormige akkers, waardoor je een prachtig patroon krijgt. Voor de kinderen staan er trouwens een paar leuke klimbomen.

Ook is er een klein museum ter plaatse wat een aantal archeologische vondsten laat zien, voornamelijk Gallische keramiek, wapens en munten. Buiten zijn er een aantal opgravingen van woningen te zien. In de zomer kun je het museum met gids bezoeken.

Vanuit Cazouls lès Béziers zijn we een keer erg verdwaald toen we de bordjes L’Oppidum d’Ensérune volgden. Deze keer heb ik beter opgelet: ga naar Colombiers (onderweg het bordje richting l’Oppidum negeren),  en in Colombiers zelf volg je dan Nissan-lez-Ensérune. Na Colombiers krijg je op een gegeven moment een afslag naar rechts naar L’Oppidum (links ga je naar het centrum van Nissan-lez-Ensérune) en dan kom je er vanzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.