Saint-Laurent-le-Minier, Cascade de la Vis

Dit jaar hebben we een ontzettend mooie nazomer. Vandaar dat we in september nog dit uitstapje naar la Cascade de la Vis bij Saint-Laurent-le-Minier hebben gemaakt. We kwamen hier eigenlijk per ongeluk, omdat ik voor Cornelia rent-a-duck een bruiloft had waarbij ik een 2CV ter plaatse zou brengen. Helemaal niet erg, omdat het in de buurt van deze mooie plek was. En niet ver van le Cirque de Navacelles, een natuurfenomeen in de Languedoc wat ik al lang erg graag wilde zien.

Saint-Laurent-le-Minier is zo’n anderhalf uur vanaf Gîte Baron via een prachtige route. Onderweg kom je langs andere hoogtepunten van de Languedoc, zoals bijvoorbeeld le Pont du Diable en een van de mooiste dorpen van Frankrijk: Saint-Guilhem-le-Désert. Vreemd genoeg rijden we zelf meestal de andere kant op, terwijl het hier dus ook ontzettend mooi is.

We hadden in ieder geval nog nooit van de rivier de Vis gehoord. Deze ontspringt bij de Col de l’Homme-Mort in de Gard en mond een kleine 60 kilometer verder uit in de rivier de l’Hérault. Onderweg verandert de rivier in een prachtige kloof: de Gorges de la Vis en komt uiteindelijk uit in Saint-Laurent-le-Minier.

Omdat het september was toen wij er waren, waren de meeste toeristen al weg en zaten er voornamelijk lokale mensen. Jammer genoeg hadden we niet veel tijd omdat de 2CV moest worden opgehaald, maar genoeg tijd voor een kleine plons in de rivier. Erg spectaculair met die watervallen op de achtergrond en stroomversnellingen in de rivier!

Het Cirque de Navacelles ligt ook op anderhalf uur van Gîte Baron. Het is een ecologisch en geologisch wonder in de vorm van een groot keteldal, aan de zuidelijke rand van het Centraal Massief. Zo’n 3 miljoen jaar geleden werd dit dal door glaciale erosie gevormd. Een oude bocht van de rivier de Vis heeft het dal in het kalksteen van de Causses uitgesleten wat het de vorm van een hoefijzermeer gaf. Inmiddels is de loop van de Vis verplaatst. Wij zijn naar les Belvédères de Blandas gegaan, dit staat prima aangegeven. Hier is een grote parkeerplaats, restaurant, Maison du Site met winkeltje en informatie. We hebben het Cirque de Navacelles nu gecombineerd met la Cascade de la Vis in Saint-Laurent-le-Minier, maar het zijn allebei zo’n bijzondere plekken dat je er met gemak een dag per locatie kan doorbrengen. Voor herhaling vatbaar in ieder geval!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.