Tarte tatin

Al heel lang geleden heb ik eens een heuse tarte tatin pan van creuset gekregen en sindsdien maak ik regelmatig zo’n frans appeltaartje. Zo ontzettend simpel om te maken dat ik er eigenlijk geen blog aan kan wijden, maar bij deze dan toch het recept (als je het zo al kunt noemen…):

ingrediënten:
4 vrij grote appels (ik doe meestal gewoon golden delicious)
boter, denk half pakje ongeveer
suiker
cognac
bladerdeeg (liefst die je hier in Frankrijk kan krijgen, is 1 grote, ronde plak, heel makkelijk, want hoef je niet uit te rollen, anders gewoon een paar plakjes uitrollen zodat het ruim over de bodem valt)

Aan de slag:
Gebruik een taartvorm die ook op het vuur kan (daarom is die van creuset zo goed, kan op het vuur en in de oven). Doe hierin plakjes boter met daar overheen suiker. Hierop leg je de eerste laag appels. Ik snijd ze meestal in schijfjes en leg ze zo in het rond. Over de appels sprenkel je wat cognac. Vervolgens gaan hier ook plakjes boter en suiker op, gevolgd door een tweede laag appels die je ook weer besprenkeld met cognac. Dit laat je ongeveer een half uur pruttelen op een laag vuurtje.

Ondertussen de oven voorverwarmen op ca 180/200 graden. Pan van het vuur halen, bladerdeeg er overheen leggen (wat over de randen valt beetje opfrommelen in de rand, hier blijft de taart dan mooi op staan) en nog een half uur in de oven. Et voila! Erg lekker als je ‘m nog warm serveert met een bolletje vanille ijs.

Het resultaat:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.